Art & Wine
 

SALON SAUVIGNON PTUJ 2018 – VINO V MESTU TISOČLETIJ

sobota 21. aprila 2018 med 13. in 19. uro

Dominikanski samostan

Muzejski trg 1

Ptuj

 

... preko štirideset vinarjev ...

... preko sto vrhunskih sauvignonov iz vsega sveta ...

… cabernet sauvignon …

... Master Class ...

... o slovenskem vinu v slovenskem sodu ...

... vrhunska štajerska kulinarika s svetovnim pridihom ....

... sodobna likovna umetnost ...

... glasba ...

... družinam prijazen ...

  

www.salonsauvignon.eu

 

... predprodaja vstopic 16 evrov ...

EVENTIM

ARS POETOVIENSIS

(ars.poetoviensis@salonsauvignon.eu).

... na dan dogodka 18 evrov ...

 (popust na skupine, ki štejejo več kot deset obiskovalcev)

________________________________

"Predstavitev vin iz mojstrskih razredov v okolju samostana iz 12. stoletja je čisto veselje!"

 

Frank Smulders, Master of Wine

Dominikanec

Vino je kultura – in vrhunska vina terjajo, da jih izpijemo v vrhunskih kulturnih kontekstih.

Festival Salon Sauvignon – Vino v mestu tisočletij umeščamo v slikovito okolje ptujskega Dominikanskega samostana. Kompleks Dominikanca, obdan s cvetjem in zelenjem Sončnega parka, na katerega se ozira čudovito baročno pročelje, z južnim dvoriščem, ki je bratom Dominikancem služil kot letna jedilnica in zeliščni vrt, s spokojnim notranjim dvoriščem, gotskim križnim hodnikom, ki ga preseva svetloba vitkih, elegantnih šilasto ločnih oken, refektorijem z razkošno baročno poslikavo in ornamentalno bogato štukaturo ter amfiteatrom Male dvorane za en dan spremenimo v okolje vrhunskega uživanja po načelu, da je vino kultura in da k njegovim vrhunskim  dosežkom sodijo le izjemni konteksti njegovega užitja.

Vino

Preko štirideset vinarjev predvsem iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, preko sto sauvignonov iz vseta sveta, tudi iz vinorodnih dežel Novega sveta. Tokrat pripravljamo poglavje cabernet sauvignona; vključujemo nekaj izbranih slovenskih otrok sauvignona in cabernet franca.

Kulinarika

Barve štajerske kulinarike bodo tudi tokrat zastopale najboljše ptujske gostilne; Gostilna Ribič, Grand hotel Primus, Gostilna Grabar in Gostilna Amadeus. Sauvignon bodo poročale z izbranimi kulinaričnimi okusi Štajerske. Na nikogar nismo pozabili; vsaka kulinarična hiša bo k vrhunskim sauvignonom ponudila mesni ali ribji meni, ob tem pa še meni za vegetarijance in vegane 

Master Class  

Tudi letošnjemu festivalu Salon Sauvignon Ptuj 2018 bomo dali veliko strokovno težo. Zato smo na salon povabili Jānisa Volkinšteinsa, zelo zanimivega vinskega strokovnjaka in poslovneža milenijske generacije, pomembnega vinskega uvoznika in distributerja ter kreativnega vinskega organizatorja iz Baltika. Vsekakor vse, kar vemo o njem, obeta izjemno iskrivo vinsko doživetje. Potrebne so rezervacije na www.salonsauvignon.eu. 

Umetnost

Vino je umetnost. Kreacija narave in vinarja. Zato ga povezujemo z umetnostjo. Tudi letos bomo v Dominikanskem samostanu razstavili dela izjemne likovnega zbirke družbe Talum, generalnega sponzorja festivala.

Slovensko vino v slovenskem sodu

Slovensko vino se je v preteklosti negovalo v sodih iz slovenskega lesa. Slovenski hrast je povsem primerljiv s slavonskim ali francoskim. Ni torej razloga, da bi skoraj izumrlo obrt ponovno ne obudili. O tem bo spregovorila VERONIKA VALENTAR iz oddelka za agroekonomiko in urejanje kmetijskega prostora na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor.

Družinam prijazen

Z otroci se bosta v notranjem dvorišču Dominikanca družila klovn in klovnesa iz Cirkusa Arbadakarba, medtem ko bodo starši lahko okušali izbrane sauvignone in cabernet sauvignone v križnih hodnikih in v refektoriju. Pripravljamo posebno vstopnino 26 evrov za starša z mladoletnimi otroci.

Salon po Salonu

Ko bo salon zaprl vrata Dominikanca, bo odprl vrata starega mestnega jedra. Zaživeli bodo intimni klubski prostori z glasbo in plesom za vse okuse. Odličen zaključek festivala z druženjem – ob kozarcu vrhunskega sauvignona v starem mestnem jedru Ptuja. Mesta s čudovitimi razgledi na vinorodno okolico. Mesta tisočletij.

Prenočitve

Festival Salon Sauvignon doživite polno. Ostanite v mestu, katerega korenine segajo v antiko, raziščite ga in podoživite s kozarcem vrhunskega sauvignona. Mesto z okolico ponuja odlična prenočišča za vse okuse in vse debeline denarnic. Sobo boste lahko iz petka na soboto in sobote na nedeljo najeli v ugodnem paketu s vstopnico na festival Salon Sauvignon.

Več..

Vse informacije o festivalu, o vsebinah in o nastanitvah v mestu in okolici na www.salonsauvignon.eu

Pišite nam na

ars.poetoviensis@salonsauvignon.eu

Pokličite nas na

041/328-488
 

Slavko Dobnik,

vodja festivala,

041/328-488