SPOROČILO ZA JAVNOST 2023

6. SLOVENSI VINOGRADNIŠKO VINARSKI KONGRES PTUJ 21. 22 APRIL 2023SALON SAUVIGNON PTUJ 2023 22. APRIL

Fotografija 1 PRESS konferenca SLO vinogradniško vinarski kongres Salon Sauvignon 642023

Sporočilo za javnost

 

VINOGRADNIŠKO VINARSKI KONGRES V ZNAMENJU SORTE SAUVIGNON

 

Dva dni, 21. in 22. aprila 2023, bo Ptuj slovenska vinska prestolnica – moči, ideje in vsebine sta združila 6. Slovenski vinogradniško – vinarski kongres in 9. festival Salon Sauvignon

 

V petek in soboto 21. in 22. aprila bo v čudovitem miljeju Dominikanskega samostana na Ptuju potekal 6. Slovenski vinogradniško vinarski kongres. Udeleženci kongresa se bodo v petek posvečali različnim strokovnim tematikam. Sobotni dopoldan bo v celoti posvečen sorti sauvignon kot nosilni sorti slovenske vinske destinacije.

 

SLOVENSKI VINOGRADNIŠKO VINARSKI KONGRES

 

Andrej Rebernišek, direktor KGZS Zavod Ptuj: »Vinogradniško, vinarski kongres je vsekakor najpomembnejši dogodek, ki se odvija v sektorju vsakih pet do šest let. Na kongresu se predstavijo kazalniki razvoja zadnjih let, predstavijo strokovne raziskave in podajo smernice razvoja za naprej.

 

Tokratni kongres z mednarodno udeležbo smo poimenovali »za razvoj in prihodnost«, kjer želimo dati jasno sporočilo, da smo v zadnjih letih veliko postorili v smeri posodobitve tehnologij v kleti, vlagali v znanje in raziskave,  kar se odraža v prepoznavnem stilu slovenskih vin, ki je usmerjen k potrošniku. Trend zmanjševanja vinogradniških površin ni vzpodbuden, glede na specifično strukturo pridelovalcev  lahko v naslednjem obdobju pričakujemo še nadaljnje zmanjševanje vinogradniških površin. Optimizem v sektorju pa daje viden preboj prodaje kakovostnih vin na tujih trgih, zmanjševanje zalog vina in vedno več uspešnih družinskih vinarjev z izdelano jasno vizijo razvoja.

 

Organizacija 6. Slovenskega vinogradniško vinarskega kongresa je bila zaupana KGZS Zavod Ptuj in Univerzi Maribor, Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v sodelovanju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Odločitev, da kongres organiziramo v najstarejšem slovenskem mestu z bogato vinsko tradicijo je bila na mestu. Ker se v mestu Ptuj organizirajo številni vinski dogodki, med katerimi je tudi  Salon Sauvignon, sem še toliko bolj vesel, da smo ta dva dogodka združili.«

 

Prijave na kongres so v zaključni fazi, prijavite se lahko na spletni povezavi KGZS zavod Ptuj.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTSf3emIk_rP3RyFSMdG00-q4gJtqyQRZwol6YHqX0MS289g/viewform.

 

 

Mojca Jakša, strokovna sodelavka na a Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: “Zelo smo veseli, da smo soorganizatorji 6. Slovenskega vinogradniško-vinarskega kongresa.

Sodelavci iz našega ministrstva bodo v bogatem programu kongresa prispevali aktualne prispevke, kot so denimo: Sistem evropskih geografskih označb in novosti pri označevanju vina, Problematika zlate trsne rumenice v Sloveniji in ukrepi za reševanje le-te. V sklopu ene od okroglih miz pa bodo predstavljene tudi finančne spodbude, ki jih lahko vinogradniki in vinarji uveljavljajo iz evropskih kmetijskih skladov. Vsebina kongresa bo osredotočena predvsem na pridelavo kakovostnega grozdja, ker le to zagotavlja visoko kakovost vina, ki ga lahko vinarji prodajo z višjo dodano vrednostjo. S tem lahko konkurirajo pri poplavi tujega vina na trgu.”

 

 

Weitere Informationen: – tajništvo KGZ Ptuj: 02 749-36-10;  tajnistvo@kgz-ptuj.si

– Barbara Herga:  051-676-065;  barbara.herga@kgz-ptuj.si

– Matej Rebernišek:  051-336-821; matej.rebernisek@kgz-ptuj.si

 

Generalni sponzorji kongresa so : Mestna občina Ptuj, Združenje vinorodna Štajerska, Šraml Proizvodnja inoks opreme in storitve d.o.o., ter sponzorji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, VA živilska tehnologija, Commerce trgovina, Agro zavarovalna agencija, Karsia/Corteva, NLB, Inštitut KON-CERT Maribor, Kmetijska zadruga Ptuj.

 

 

SALON SAUVIGNON PTUJ 2023

 

V soboto opoldan, 22. aprila, se bo z velikim Master Classom kongresno dogajanje prelilo v 9. festival Salon SAUVIGNON Ptuj 2023.

 

Na Master Classu bodo deset najbolje ocenjenih sauvignonov in cabernet sauvignonov na strokovnem festivalskem ocenjevanju soočili s sauvignoni iz sveta. Nosilci Master Classa so Darrel Joseph, Decanter, dr. Paul J. White, Concours Mondial du Sauvignon in Concours Mondial du Bruxelles, Dr. Klemen Lisjak, Kmetijski inštitut Slovenije, moderiral bo Dušan Brejc, vinski publicist.

 

Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon: »Zelo sem hvaležen, da so se snovalci vinogradniško – vinarskega kongresa odločili izpostaviti prav sorto sauvignon, na kateri gradimo festival v najstarejšem slovenskem mestu. Rastišča sauvignona v Sloveniji, Hrvaški in Avstriji sodijo v sam svetovni vrh. O tem je v članku, objavljenem  na spletni strani Concours Mondial du Sauvignon, spregovoril dr. Paul J. White; IS SLOVENIAN SAUVIGNON BLANC THE NEXT BIG THING? . Vinarji iz Slovenije, soseščine in sveta bodo njegove besede dokazovali tako na festivalskem strokovnem ocenjevanju kot tudi na letošnjem festivalu –  pričakujemo jih okoli sedemdeset. Prepričani smo, da se lahko povezani umestimo na svetovni zemljevid sveta kot območje, ki slovi po izjemni kakovosti in raznolikosti tipik sorte sauvignon blanc.«

 

Mitja Škrabl, predstavnik Steklarne Rogaška: »V festivalu Salon Sauvignon smo prepoznali kvalitetnega partnerja, preko katerega želimo predstaviti segment ročno izdelanih kristalnih kozarcev za vino. Izkušnja preteklega leta je bila navdušojoča, zato želimo sodelovanje še poglobiti.«

 

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj: »V zadovoljstvo nam je, da se festival Salon Sauvignon že deveto leto zapored odvija v najstarejšem slovenskem mestu, ki ga ob bogati zgodovini in kulturni dediščini odlikujejo še izjemna vina in kulinarika.

 

Ob navedenem Ptuj gradi svojo prepoznavnost tudi z najstarejši kletjo in arhivskim letnikom v Sloveniji, zato nam je še toliko bolj pomembno, da lahko v mestu gostimo vinske festivale, ki gradijo svojo prepoznavnost na odličnih vinih, strokovnih gostih in ocenjevalcih ter profesionalni izvedbi.

 

V lanskem letu se je na nivoju regionalne skupnosti oblikovala Destinacija Štajerska, ki združuje 37 občin in bo enega temeljnih fokusov namenjala prav enogastronomiji, to nenazadnje dokazuje tudi pristop Združenja vinorodne Štajerska širši zgodbi Destinacije Štajerska.«

 

Festival Salon Sauvignon bo tudi tokrat podprla pestra gastronomija s chefom Lukom Novakom kot zmagovalcem tekmovanja MasterChef Slovenija 2022, ob njem pa bodo vrhunske sauvignone spajale z vrhunsko kulinariko gastronomi iz restavracije Nova Rajngla iz Braslovč, restavracije Spargus iz Žičke Kartuzije, gostilne Ribič in čokoladnice Xococ iz Ptuja.

 

Festivalski unpluged koncert bo tokrat posvečen biserom slovenske popevke v izvedbi vokalistke Natalije Tumpej, članice glasbene skupine Jazz Ladies, in pianista Luke Zavišiča. Dogodek bodo obogatile kar tri razstave; Vino ob meji, razstava zgodovinskih arhivov Slovenije in Hrvaške, Zgodbe stolov, ki so jo pod mentorstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja ustvarili ptujski gimnazijci, in razstava Vino in umetnost, ki podaja fotografske podobe festivala Salon Sauvignon in festivala Promenada okusov.

 

Pokrovitelj festivala Salon Sauvignon Ptuj 2023 je Mestna občina Ptuj, sponzorji so Steklarna Rogaška, Perutnina Ptuj in Messer Slovenija, medijska sponzorja sta Časopisna hiša Večer in Radio City.

 

Na fotografiji 1 z leve: Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon, Andrej Rebernišek, direktor KGZS Zavod Ptuj, Mojca Jakša, strokovna sodelavka na a Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mitja Škrabl, predstavnik Steklarne Rogaška.

 

 

Weitere Informationen:

Slavko DOBNIK,

Direktor des Festivals,

041/328-488

ars.vino18@gmail.com

 

Dobrodošli, da nas spremljate, delite in lajkate na:

 

https://www.salonsauvignon.eu/

https://www.facebook.com/salonsauvignon/

instagram: salonsauvignon2023