COMUNICATO STAMPA 2023

NOVINARSKA KOLAŽ PTUJ SS23

 

SALONE SAUVIGNON PTUJ 2023 // SABATO 22 APRILE 2023 // 13:00 - 21:00 // MONASTERO DOMINICANO PTUJ SLOVENIJA //

Sporočilo za javnost

 

VINOGRADNIŠKO VINARSKI KONGRES V ZNAMENJU SORTE SAUVIGNON

 

Dva dni, 21. in 22. aprila 2023, bo Ptuj slovenska vinska prestolnica – moči, ideje in vsebine sta združila 6. Slovenski vinogradniško – vinarski kongres in 9. festival Salon Sauvignon

 

 

SLOVENSKI VINOGRADNIŠKO VINARSKI KONGRES

V petek in soboto 21. in 22. aprila bo v čudovitem miljeju Dominikanskega samostana na Ptuju potekal 6. Slovenski vinogradniško vinarski kongres. Udeleženci kongresa se bodo v petek posvečali različnim strokovnim tematikam. Sobotni dopoldan bo v celoti posvečen sorti sauvignon kot nosilni sorti slovenske vinske destinacije.

 

Peter Pribožič, predstavnik KGZS Zavod Ptuj: »Vinogradniško, vinarski kongres je vsekakor najpomembnejši dogodek, ki se odvija v sektorju vsakih pet do šest let. Na kongresu se predstavijo kazalniki razvoja zadnjih let, predstavijo strokovne raziskave in podajo smernice razvoja za naprej.

 

Tokratni kongres z mednarodno udeležbo smo poimenovali »za razvoj in prihodnost«, kjer želimo dati jasno sporočilo, da smo v zadnjih letih veliko postorili v smeri posodobitve tehnologij v kleti, vlagali v znanje in raziskave,  kar se odraža v prepoznavnem stilu slovenskih vin, ki je usmerjen k potrošniku. Trend zmanjševanja vinogradniških površin ni vzpodbuden, glede na specifično strukturo pridelovalcev  lahko v naslednjem obdobju pričakujemo še nadaljnje zmanjševanje vinogradniških površin. Optimizem v sektorju pa daje viden preboj prodaje kakovostnih vin na tujih trgih, zmanjševanje zalog vina in vedno več uspešnih družinskih vinarjev z izdelano jasno vizijo razvoja.

 

Organizacija 6. Slovenskega vinogradniško vinarskega kongresa je bila zaupana KGZS Zavod Ptuj in Univerzi Maribor, Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v sodelovanju Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Odločitev, da kongres organiziramo v najstarejšem slovenskem mestu z bogato vinsko tradicijo je bila na mestu. Ker se v mestu Ptuj organizirajo številni vinski dogodki, med katerimi je tudi  Salon Sauvignon, sem še toliko bolj vesel, da smo ta dva dogodka združili.«

 

Prijave na kongres so v zaključni fazi, prijavite se lahko na spletni povezavi KGZS zavod Ptuj.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdTSf3emIk_rP3RyFSMdG00-q4gJtqyQRZwol6YHqX0MS289g/viewform.

 

 

Ulteriori informazioni: – tajništvo KGZ Ptuj: 02 749-36-10;  tajnistvo@kgz-ptuj.si

– Barbara Herga:  051-676-065;  barbara.herga@kgz-ptuj.si

– Matej Rebernišek:  051-336-821; matej.rebernisek@kgz-ptuj.si

 

Generalni sponzorji kongresa so : Mestna občina Ptuj, Združenje vinorodna Štajerska, Šraml Proizvodnja inoks opreme in storitve d.o.o., ter sponzorji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, VA živilska tehnologija, Commerce trgovina, Agro zavarovalna agencija, Karsia/Corteva, NLB, Inštitut KON-CERT Maribor, Kmetijska zadruga Ptuj.

 

 

SALON SAUVIGNON PTUJ 2023

 

V soboto opoldan, 22. aprila, se bo z velikim Master Classom kongresno dogajanje prelilo v 9. festival Salon SAUVIGNON Ptuj 2023.

 

Na Master Classu bodo deset najbolje ocenjenih sauvignonov in cabernet sauvignonov na strokovnem festivalskem ocenjevanju soočili s sauvignoni iz sveta. Nosilci Master Classa so Darrel Joseph, Decanter, dr. Paul J. White, Concours Mondial du Sauvignon in Concours Mondial du Bruxelles, Dr Klemen Lisjak, Kmetijski inštitut Slovenije, moderiral bo Dušan Brejc, vinski publicist.

 

Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon: »Zelo sem hvaležen, da so se snovalci vinogradniško – vinarskega kongresa odločili izpostaviti prav sorto sauvignon, na kateri gradimo festival v najstarejšem slovenskem mestu. Rastišča sauvignona v Sloveniji, Hrvaški in Avstriji sodijo v sam svetovni vrh. O tem je v članku, objavljenem  na spletni strani Concours Mondial du Sauvignon, spregovoril dr. Paul J. White; IS SLOVENIAN SAUVIGNON BLANC THE NEXT BIG THING? . Vinarji iz Slovenije, soseščine in sveta bodo njegove besede dokazovali tako na festivalskem strokovnem ocenjevanju kot tudi na letošnjem festivalu –  pričakujemo jih okoli sedemdeset. Prepričani smo, da se lahko povezani umestimo na svetovni zemljevid sveta kot območje, ki slovi po izjemni kakovosti in raznolikosti tipik sorte sauvignon blanc.«

 

 

Staša Bizjak, vodja festivalskega ocenjevanja: »Festivalsko ocenjevanje Salon Sauvignon Ptuj 2023 je potekalo v sredo, 12. aprila na KGZS Ptuj. Ocenjenih je bilo 92 vzorcev sauvignonov, od tega 8 cabernet sauvignonov.

Vina prihajajo iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije ter iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Srbije in ZDA. Mednarodni ocenjevalci, med njimi Darrel Joseph, so bili razdeljeni v dve ocenjevalni skupini. Ocenjevali so sauvignone in cabernet sauvignone svežih letnikov, zorjene sauvignone, penine, vina posebnih kakovosti ter arhivska vina. Sauvignoni so ponovno dokazali, da so primerni za pridelavo vseh stilov vin. Sorta sauvignon je sorta Slovenije.«

 

 

Darrel Joseph, sonosilec letošnjega Master Classa Salon Sauvignon Ptuj 2023, vinski publicist in mednarodni ocenjevalec vin: »Slovenski sauvignoni, ki sem jih pokusil in ocenil, odražajo stalen in impresiven razvoj te sorte v regiji!

 

Nekateri odlični primerki iz nedavnih letnikov kažejo elegantno prefinjenost z mineralnim podtonom, drugi se izražajo skozi tropsko sadje in lahko nekoliko spominjajo na novozelandske sauvignone.

 

Resnično izjemna so vina davnih letnikov izpred dvajsetih, tridesetih let – kakšna lepota, svežina, živahnost, še posebej pri nekaterih sladkih različicah!

 

Po kakovost in izraznosti sauvignoni Slovenije resnično izstopajo in so na poti, da se uvrstijo v isto ligo teh sauvignonov v regiji Südsteiermark v sosednji Avstriji.

Videti je, da se regija razvija v zelo zelo svetlo prihodnost!«

 

 

Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj: »V Mestni občini Ptuj smo izjemno ponosni na vse festivale, prireditve, dogodke, ki so dodana vrednost in bogatijo tako kulturni utrip kot ponudbo mesta. Festival Salon Sauvignon štejemo med tiste dogodke, ki na stežaj odpro vrata pestremu poletnemu dogajanju v mestu. Je festival, ki gradi na bogati vinski tradiciji in širi kulturo pitja vina, bogati turistično ponudbo mesta, povezuje ter nas postavlja ob bok največjim. Združena dva velika dogodka, 6. vinogradniško-vinarski kongres in festival Salon Sauvignon, bosta Ptuj za dva dni spremenila v vinsko prestolnico. Verjamem, da bo tudi 9. edicija festivala Salon Sauvignon posebna in bo mestu z zavidljivo vinsko tradicijo v ponos.«

 

 

Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj: »V zadovoljstvo nam je, da se festival Salon Sauvignon že deveto leto zapored odvija v najstarejšem slovenskem mestu, ki ga ob bogati zgodovini in kulturni dediščini odlikujejo še izjemna vina in kulinarika.

Ob navedenem Ptuj gradi svojo prepoznavnost tudi z najstarejši kletjo in arhivskim letnikom v Sloveniji, zato nam je še toliko bolj pomembno, da lahko v mestu gostimo vinske festivale, ki gradijo svojo prepoznavnost na odličnih vinih, strokovnih gostih in ocenjevalcih ter profesionalni izvedbi.

 

V lanskem letu se je na nivoju regionalne skupnosti oblikovala Destinacija Štajerska, ki združuje 37 občin in bo enega temeljnih fokusov namenjala prav enogastronomiji. To nenazadnje dokazuje tudi pristop Združenja vinorodne Štajerska širši zgodbi Destinacije Štajerska.«

 

Festival Salon Sauvignon bo tudi tokrat podprla pestra gastronomija s chefom Lukom Novakom kot zmagovalcem tekmovanja MasterChef Slovenija 2022, ob njem pa bodo vrhunske sauvignone spajale z vrhunsko kulinariko gastronomi iz restavracije Nova Rajngla iz Braslovč, restavracije Spargus iz Žičke Kartuzije, gostilne Ribič in čokoladnice Xococ iz Ptuja.

 

Festivalski unpluged koncert bo tokrat posvečen biserom slovenske popevke v izvedbi vokalistke Natalije Tumpej, članice glasbene skupine Jazz Ladies, in pianista Luke Zavišiča. Dogodek bodo obogatile kar tri razstave; Vino ob meji, razstava zgodovinskih arhivov Slovenije in Hrvaške, Zgodbe stolov, ki so jo pod mentorstvom akademskega slikarja Dušana Fišerja ustvarili ptujski gimnazijci, in razstava Vino in umetnost, ki podaja fotografske podobe festivala Salon Sauvignon in festivala Promenada okusov.

 

 

Pokrovitelj festivala Salon Sauvignon Ptuj 2023 je Mestna občina Ptuj, sponzorji so Steklarna Rogaška, Perutnina Ptuj in Messer Slovenija, medijska sponzorja sta Časopisna hiša Večer in Radio City.

 

Na fotografiji z leve:

Darrel Joseph, sonosilec letošnjega Master Classa Salon Sauvignon Ptuj 2023, Staša Bizjak, vodja festivalskega ocenjevanja Salon Sauvignon, Peter Pribožič, predstavnik KGZS Zavod Ptuj, Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon in Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

 

 

 

Ulteriori informazioni:

Slavko DOBNIK,

Direttore del festival,

041/328-488

ars.vino18@gmail.com

 

Dobrodošli, da nas obiščete, spremljate, delite in lajkate na:

 

https://www.salonsauvignon.eu/

https://www.facebook.com/salonsauvignon/

instagram: salonsauvignon2023