IZJAVA ZA JAVNOST DESET LET FESTIVALA SALON SAUVIGNON

INSTAGRAM SS24 1

SALON SAUVIGNON PTUJ 2024 // V SOBOTO 18. MAJA 2024 // DOMINIKANSKI SAMOSTAN PTUJ // SLOVENIJA

 

Na desetem jubilejnem festivalu Salon Sauvignon se je s preko sto vinskimi etiketami predstavilo šestdeset vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Dogodka se je udeležilo preko šeststo obiskovalcev iz Slovenije in sosednjih držav.

Za kulinariko sta poskrbeli gostilna Grabar iz Ptuja in restavracija Spargus iz Žičke kartuzije.

Deset let festivala Salon Sauvignon je obeležila razstava fotografij z naslovom Vino in umetnost.

Festival so s čudovitim petjem odprle in zaključile štiri mlade vrhunske pevke OD5KVARTET iz ptujske glasbene šole Arsana.

Slavko Dobnik, direktor festivala Salon Sauvignon: “V desetih letih smo uspeli razviti privlačen, pa hkrati strokovno dovršen festival sort sauvignon in cabernet sauvignon ter ga umestiti na mednarodno prizorišče. Velika hvala vinarjem, ki nam zaupajo, ter partnerjem iz Slovenije in tujine, ki verjamejo v našo zgodbo in nas podpirajo.

Deset let je hkrati priložnost, da opravimo analizo prehojene poti in se usmerimo v prihodnost. Verjamemo v vrhunsko rastišče sauvignona, ki se razprostira čez Avstrijsko Štajersko, slovensko Štajersko, Međimurje in Zagorje – ta po kvaliteti in edinstvenosti sodi v sam svetovni vrh. Hkrati ugotavljamo, da dajejo vse tri Vinorodne dežele Slovenije čudovite sauvignone ter da kraki rastišča sauvignona tega dela sveta segajo v Furlanijo, Istro, Srbijo in Madžarsko. Zato bomo v prihodnosti še bolj smelo gradili na mednarodnem značaju festivala.”

 

PRIHAJAJOČI DOGODKI

 

SALON SAUVIGNON 2025: 30. maja 2025, zadnji petek v maju

VINSKI PODZEMNI FESTIVAL V VINAGU: v soboto, 24. avgusta 2024

JESENSKA PROMENADA OKUSOV V STARI LJUBLJANI: v soboto, 5. oktobra 2024

 

 

FESTIVALSKO OCENJEVANJE

Na 9. mednarodnem strokovnem ocenjevanju festivalskih sauvignonov in cabertnet sauvignonov je konec aprila strokovna komisija, predsedoval ji je Andrej Rebernišek, direktor KGZS Zavod Ptuj, ocenila 83 vzorcev.

Šampion v kategoriji suhih svežih vin: Sauvignon 2023, Vinogradništvo Fabijan, Štajerska Slovenija.

Šampion v kategoriji suhih zorjenih vin: Sauvignon 2021, Vinska klet Metlika, Bela Krajina.

Rezultati festivalskega ocenjevanja, objavljeni na spletni strani https://salonsauvignon.eu , so bili ponovno podlaga za vinsko karto festivalskega Master Classa.

 

MASTER CLASS

Master Class smo posvetili deseti obletnici festivala in ideji, da se eno najboljših rastišč sauvignona na svetu razteza čez Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško s kraki proti Italiji, Madžarski in Srbiji. Zato smo na Master Class povabili vinske strokovnjake treh držav:

– Saša Špiranec je direktor kultnega hrvaškega vinskega festivala Vinart in mednarodni vinski strokovnjak.

– Robert Gorjak je mednarodno uveljavljen strokovnjak z WSET diplomo in eden vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev, soustanovitelj šole Belvin, prve slovenske vinske šole.

– Reinhard Muster je vrhunski vinar, svetovljan, prejemnik številnih nagrad na vinskih ocenjevanjih svetovnega formata; letos je prejel najvišje priznanje na mednarodnem vinskem ocenjevanju Sauvignon Selection by Concours Mondial Bruxelles – “Trophy Winner” za Sauvignon Blanc Ried Grubthal 2020.

 

VINSKA KARTA

Z osrednjim dogodkom se festival Salon Sauvignon ni zaključil. Vrhunska vina namreč sodijo v vrhunske gastronomske hiše. Zato smo v deseti ediciji festivala odprli zgodbo Vinske karte festivala Salon Sauvignon.

Kdo bo izpisal to zgodbo? Izpisal jih bo izbor najboljših sauvignonov iz festivalskega ocenjevanja Salon Sauvignon 2024 in kulinarični mojstri iz dveh ljubljanskih kulinaričnih hiš:

– znamenita JB restavracija https://jb-slo.com in

– restavracija pet zvezdičnega hotela Zlata ladjica https://zlataladjica.com

Cel mesec maj bodo sauvignoni in cabernet sauvignon Vinske karte festivala Salon Sauvignon navdih za kulinarične mojstrovine.

VINSKA KARTA: https://salonsauvignon.eu/wp-content/uploads/2024/04/VINSKA-KARTA-SS-Ptuj-2024.pdf

MASTERS TURNIR SAUVIGNON BLANC 2023

 

Na pobudo prof. dr. Marina Beroviča so ocenjevalci evropskega in slovenskega reda vitezov vina ter festivala Salon Sauvignon v začetku aprila izpeljali skupno ocenjevanje sauvignonov. Gostila jih je Hiša kulinarike in turizma iz Novega mesta.

Med petnajstimi vzorci je zmagal primorski Sauvignon 2021, vinske kleti Žorž 1696 iz Slapa v Vipavski dolini.

Staša Bizjak, strokovna vodja festivala: “Kot ekipa festivala Salon Sauvignon smo zelo počaščeni, da sta se oba reda vitezov vina združila v podpori jubilejni ediciji festivala in v čaščenju sauvignona kot nosilne sorte Slovenije! Sodelovanje z obema redoma vitezov vina želimo prav na strokovnem področju v prihodnosti še poglobiti.”

////

avtor fotografij: Stanislav Zebec Stanč

////

Dodatne informacije:

Slavko DOBNIK,

direktor festivala,

041/328-488

ars.vino18@gmail.com

Spremljajte nas:

https://salonsauvignon.eu/
https://www.facebook.com/salonsauvignon/

https://www.instagram.com/salonsauvignon2024/

STZ 9309 STZ 8491 1 STZ 8558 1 STZ 8848 1 STZ 8859 1 STZ 8900 1 STZ 9075 1 STZ 9077 1 STZ 9177 1 STZ 9309 1