Izjava za javnost / 7. maj Salon Sauvignon Ptuj 2022

Izjava za javnost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SALON SAUVIGNON 2022

Art & Wine festival

Sauvignoni in Cabernet Sauvignoni

Master Class

Vrhunska hrana

Razstavi Zgodbe stolov ter Vino in umetnost

Koncert: Ditka

Dominikanski samostan Ptuj

v soboto 7. maja 2022

13:00 – 20:00

V ponedeljek 25. aprila smo v Sončnem parku pred Dominikanskim samostanom na novinarski konferenci predstavili mednarodni festival Salon Sauvignon 2022.

Festival se v svoji osmi ediciji ponovno vrača v svoj stari domicil: v karizmatični Dominikanski samostan Ptuj. Gosti ga Ptuj, slikovito srednjeveško mesto, obdano z vinogradi.

Preko šestdeset vinarjev in drugih vrhunskih razstavljalcev iz Slovenije in soseščine se bo predstavilo v gotskih križnih hodnikih. Obiskovalci bodo lahko vina užili v miljeju obnovljenega umetnostno zgodovinskega spomenika in v njegovih vrtovih; južnem dvorišču, ki je bratom Dominikancem služil kot zeliščni vrt, in v prostranem Sončnem parku, ki ga tokrat v celoti namenjamo festivalskemu dogajanju.

V Sončni park bomo umestili razstavo Zgodbe stolov, ki so jo pod mentorstvom Dušana Fišerja, akademskega slikarja, ustvarili ptujski gimnazijci. Tukaj bo tudi kulinarika – tokrat v izvedbi kulinaričnih hiši Gostilna Ribič in Zavoda Na – pripravljena tako za vsejedce kot vegane.

V Sončnem parku bo tudi letošnji Master Class.

Južno dvorišče bo prizorišče fotografske razstave Vino in umetnost, nastale v okviru istoimenskega projekta, podprtega z evropskimi sredstvi in sredstvi kulturnega ministrstva.

Prav tu, na intimnem dvorišču s pogledom na reko Dravo, pa bo tudi zaključno dejanje letošnjega festivala – koncert izjemne pevke Ditke.

Nuška GAJŠEK, županja Mestne občine Ptuj: »Salon Sauvignon postavlja Ptuj na zemljevid pomembnih vinskih mest. Hkrati odpira vrata v bogato in pestro ptujsko festivalsko poletje. Vsekakor je dogodek, ki ga Ptujčani in ljubitelji vina iz Slovenije in širše ne smemo zamuditi.«

Slavko DOBNIK, direktor festivala Salon Sauvignon: »V sproščenem vzdušju se lahko ponovno srečamo v najstarejšem slovenskem mestu in pokusimo preko sto sauvignonov rastišč Slovenije in soseščine, ki sodijo v sam svetovni vrh.

To dokazujemo tudi s festivalskim ocenjevanjem in Master Classom, na katerem deset najbolje ocenjenih festivalskih sauvignonov in cabernet sauvignonov soočimo s svetovnimi. Slovenski največji trgovec Mercator, s katerim smo se partnersko povezali, bo tri najbolje ocenjene festivalske sauvignone umestil na svoje prodajne police svojih največjih prodajnih centrov in jih posebej izpostavil v juniju.«

Staša BIZJAK, strokovna vodja festivala in predsednica organizacijskega odbora festivalskega ocenjevanja: »Letošnjega ocenjevanja, ki mu predseduje Andrej REBERNIŠEK, direktor KGZ Zavod Ptuj, se bo udeležil dr. Klemen LISJAK, vrhunski in mednarodno prepoznaven strokovnjak prav za to sorto. Dr. Lisjak je hkrati tudi nosilec letošnjega Master Classa. To je novost, ki jo želimo s svetovno prepoznavnimi vinskimi strokovnjaki in pisci nadgrajevati v naslednjih letih. Želimo namreč, da nosilec Master Classa festivalske sauvignone in cabernet sauvignone spozna tudi kot član ocenjevalne komisije.

Dr. Klemenu LISJAKU se bosta na Master Classu pridružila dr. Guillaume Antalick in dr. Erich Leitner, ugledna mednarodna vinska strokovnjaka. Obetamo si torej poglobljeno in iskrivo razpravo na temo sauvignonov in cabernet sauvignonov pri nas in v svetu.«

Tako ocenjevalci festivalskega ocenjevanja in udeleženci Master Classa bodo vina užili iz vrhunskih degustacijskih kozarcev armonia Steklarne Rogaška.

Mitja ŠKRABL, vodja maloprodaje v Steklarni Rogaška: »Salon Sauvignon smo prepoznali kot ugleden in kreativno zastavljen festival, s katerim želimo skupaj razvijati zgodbo prestiža. Ne le na dan osrednjega dogodka, ampak skozi vse leto. Vrhunska vina namreč zahtevajo vrhunski kozarec – in slednjega na festivalu Salon Sauvignon prispevamo mi.«

Pokroviteljica festivala je Mestna občina Ptuj. Sponzorsko ga podpirajo ugledni partnerji Mercator, Perutnina Ptuj, Messer Slovenija, Steklarna Rogaška, Vargas-Al Kidričevo, in Agro Zavarovalnica. Medijski sponzor je medijska hiša Večer.

Cena vstopnice:

18 EUR v predprodaji (vstopnico rezervirate na spletni strani https://salonsauvignon.eu/  pod zavihkom »rezervacije kart v predprodaji« in za večje najavljene skupine na dan dogodka.

21 evrov na dan dogodka.

Cena Master Classa:

36 evrov – vključuje tudi vstopnico na dogodek.

Dodatne informacije:

Slavko DOBNIK,

direktor festivala,

041/328-488

ars.vino18@gmail.com

Staša BIZJAK,

strokovna vodja festivala,

ars.vino18@gmail.com

Spremljajte, delite in lajkajte nas na:

https://salonsauvignon.eu/
https://www.facebook.com/salonsauvignon/
instagram: salonsauvignon2022

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/1610361392721983