Master Class Salon Sauvignon Ptuj 2022

Master Class

Salon Sauvignon Ptuj 2022

7. maj // 15:00

Master Class. Letošnja nosilca bosta izred. prof. dr. Klemen Lisjak in doc. dr. Guillaume Antalick. Pridružil se jima bo gost, univ. Prof. DI dr. techn. Erich Leitner iz Univerze v Gradcu v Avstriji.

Na letošnjem Master Classu bomo degustirali in med seboj primerjali letošnje najbolje ocenjene festivalske sauvignone, francoskega iz Loare, novozelandskega ter avstrijskega. Z znanstveno strokovnega vidika bomo primerjali aromatski sestav te aromatične sorte. Beseda bo tekla tudi o sodobnih vinarskih tehnologijah, ki se uveljavljajo pri vinifikaciji sauvignonov.

 

Dr. Klemen Lisjak je raziskovalec na Kmetijskem inštitutu Slovenije in izredni profesor na Univerzi v Novi Gorici. Raziskovalno in strokovno se ukvarja z aromatiko in polifenolnimi profili grozdja in vina, vpeljavo analiznih metod ter z novimi tehnologijami predelave grozdja. V svojem raziskovalnem delu je veliko dela posvetil aromatiki sorte sauvignon, predvsem tehnologijam ohranjanja in izboljšanja hlapnih tiolov, glavnih nosilcev tropske arome pri sauvignonih. Raziskovalno in strokovno se je izobraževal na priznanih mednarodnih inštitucijah v Italiji, Južnoafriški republiki, Novi Zelandiji, Čilu, Franciji, kjer je pridobil izkušnje tako v analitiki grozdja in vina kot v novih tehnologijah pridelave in predelave grozdja. Ves čas je vključen tudi v praktično pomoč kletem doma in v tujini. Za razvojno delo je pridobil nacionalni patent za inovativen sistem stiskanja grozdja, v letu 2014 pa je dobil Puhovo nacionalno priznanje za inovacije. V zadnjih letih je bil vodja vrste razvojno-raziskovalnih projektov.

Dr. Guillaume Antalick kot mednarodni strokovnjak za enologijo in senzoriko vina poskuša razumeti vpliv naravnih procesov ter tehnologij pridelave grozdja in vina na slog vina. Študiral je na univerzah v Bordeauxu in Orléansu (Francija). Doktoriral je leta 2010 na Inštitutu za znanosti o trti in vinu (ISVV) na Univerzi v Bordeauxu. Po zaključku doktorskega študija je Guillaume nekaj let pridobival izkušnje na Inštitutu za biotehnologijo vina na Univerzi v Stellenboschu (Južna Afrika), zatem pa tudi v Avstraliji. V Sloveniji je od leta 2016, ko se je pridružil ekipi Centra za raziskave vina na Univerzi v Novi Gorici. Obenem je tudi docent na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo, kjer študentom redno predaja svoja teoretična kot tudi praktična znanja. Guillaume je zelo aktiven tudi na slovenski vinski sceni kot soustanovitelj Vinskega bara Šuklje v Ljubljani. Je enolog v Vinski kleti Šuklje iz Bele Krajine ter predsednik društva SLOVENSKA VELIKA LEGA.

Prof. Erich Leitner is the head of the Institute of Analytical Chemistry and Food Chemistry at the Graz University of Technology. He studied technical chemistry with a focus on of analytical chemistry. His habilitation was on food chemistry and he actually holds a professorship entitled “Analytics of food and food contact materials.” His research is focussing on the various aspects of food quality. He is specialized in developing sensitive analytical methods for flavor and off flavor compounds which are correlated with sensory methods and results. This includes the influence of climate change on the aroma of wine of various varieties but with a specific focus on sauvignon blanc. There is a long last cooperation with the Fruit Research Station Haidegg, Agricultural Research Center Styria, Department of Fruit Growing and Enology.