FAMILIJA – NA PROMENADI OKUSOV PTUJ 2022

9

FAMILIJA – NA PROMENADI OKUSOV PTUJ 2022 // 3. SEPTEMBER 14:00 – 19:00 // GORNJE DVORIŠČE PTUJSKEGA GRADU //

»Tri generacije družine Brodnjak smo pred nekaj leti v Halozah pričele razvijati živinorejsko – vinogradniško posestvo, ki bo poleg pridelave, predelave in trženja lastnih postalo osrednja točka vzhodnega dela Haloz za promocijo in prodajo visokokakovostnih pridelkov iz okoliških kmetij in obratov.

Oče Stanislav ter sina Tine in Blaž Brodnjak so se kot karierni managerji z izkušnjami iz trgovine, hotelirstva in financ odločili podpreti razvoj okolja, iz katerega izhajajo. Partnerke jim pri tem stojijo ob strani. Njihovo vizijo pa bom nadaljevala vnukinja Blažka kot študentka programa International Wine Business v Kremsu v Avstriji.

Naš cilj je razviti ekosistem povezanih kakovostnih ponudnikov, ki bo čim večjemu številu domačij omogočil obstanek in razvoj, s čimer se bo neokrnjeno in demografsko ogroženo območje prelevilo v novo butično kulinarično in turistično destinacijo.

Na posestvu trenutno obdelujemo približno 18 hektarjev, pri čemer izstopa 10 hektarjev terasastih vinogradov na absolutni vinogradniški legi Veliki vrh, od koder so vedno prihajala najkakovostnejša haloška vina. V vinogradu v enem kosu na nadmorski višini med 200 in 280 metri prevladujejo laporna tla. Na legi jugovzhod – jugozahod grozdje dozoreva do polne fenolne zrelosti ob jasno izraženih sortnih značilnostih, vina pa so kompleksna in z jasno izraženim rastiščem.

Sortni izbor zajema sauvignon blanc, laški in renski rizling ter sivi pinot za mirna vina, za bele (blanc de blanc) penine beli pinot in avtohtoni ranfol, medtem ko za rose penine modro frankinjo in modri pinot.

V bližini pod vinogradi načrtujemo izgradnjo nove kleti že v tem letu.

Nad vinogradi kraljuje Veseličeva zidanica, ki je s svojo umestitvijo in monumentalnostjo (več kot 1.100 kvadratnih metrih površin v štirih etažah) pravi biser podeželske stavbne dediščine. V njej se poleg izjemne kleti nahaja tudi spomeniško zaščitena velika lesena stiskalnica iz leta 1869.

Objekt je v širšem kontekstu umeščen na soležni grič z romarsko cerkvico Sv. Ane, ki ji proti reki Dravi sledi grad Borl. Družina načrtuje obnovo celotnega objekta, v katerem bodo urejeni degustacijski in prodajni prostori ter kakovostna restavracija, v kletnih prostorih pa bodo predvidoma zorele penine in kakovostne mesnine, saj družina poleg obdelovanja vinogradov in rastoče pridelave grozdja ter vina na povsem biološki način vzreja tudi petnajst glavo čredo škotskega višinskega goveda.

V tretji fazi si bo družina v severnih terasah, s pogledom na cerkvico Sv. Ane in pod njo obnovljen vinograd, prizadevala urediti visoko kakovostne prenočitvene in wellness kapacitete. V neposredni bližini načrtuje postavitev atraktivne lončarske delavnice in prodajnega prostora.

Po nekaj letih priprave in delne obnove vinogradov je družina zaščitila lastno blagovno znamko FAMILIJA – tudi za izdelke umetniške in uporabne obrti, ki se bodo v tradicionalnih in sodobnih izvedbah izdelovali na posestvu.

Z letnikom 2020 smo ustekleničili približno 6.000 steklenic svojega prvega vina, ki smo ga kot novinca poimenovala Intro. Vino sorte sauvignon blanc odlično odraža kakovost rastišča in je v zadnjih letih paradni konj haloških vinogradnikov. V Intro izvedbi je izjemno čisto, sočno in pitno, z elegantno sadno aromatiko in lepo integriranim zorenjem v lesu.

Vabimo vas, da ga pokusite – na Promenadi okusov Ptuj 2022 na Ptujskem gradu, od koder se odpirajo čudoviti pogledi na haloška rastišča vinske trte.«

2

________________

Kaj nam Promenada okusov Ptuj 2022 ponuja?
– vrhunsko kulinariko, poročeno z vrhunskimi vini ptujskih rastišč vinske trte.
– glasbeno presenečenje.

Kaj vključuje vstopnica za 18 evrov?
– pokušino preko šestdeset vrhunskih vin,
– degustacijski kozarec z logotipom festivala Salon Sauvignon,
– obešanko.

Vstopnice lahko po predprodajni ceni 16. evrov rezervirate na

https://salonsauvignon.eu/#ptuj .

Dogodek poteka pod okriljem festivala Salon Sauvignon.

Partnerji: vinarji, gastronomske hiše, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Zavod za turizem Ptuj, Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj.

Če vam je dogodek všeč, ga všečkajte, delite in nanj povabite svoje prijatelje, znance, sorodnike, poslovne partnerje.

VŠEČKAJ!

Naj nas bo na Ptujskem gradu to septembersko soboto res veliko!

Na Ptujskem gradu se bomo družili v vsakem vremenu.